Over Nezjma.. (Karin Dekker-Commandeur)

Het verlangen om te dansen is vanaf mijn vroegste jeugd aanwezig geweest. Toch hebben zich in mijn leven eerst andere ervaringen aangediend. Na een jaar P.A. en een studie Natuurgeneeskunde heb ik vele jaren afwisselend gewerkt en samen met mijn huidige partner wereldreizen gemaakt.

Van 1986 tot 1990 studeerde ik Medische Astrologie aan de school "Asclepios" in Amsterdam. Inmiddels kregen we 2 kinderen en kon ik tussendoor werkzaam zijn in de Astrologie met les geven en horoscoopduidingen.
In 1994 begon ik een cursus buikdansen bij Habiba (Will Neumann) in Heerhugowaard. Habiba was toen een van de weinigen boven het Noordzeekanaal die lessen gaf in de Oriëntaalse buikdans. Het enthousiasme en de liefde voor het vak dat Habiba ten toon spreidde sloeg meteen op me over.

Na jaren bezig te zijn geweest met o.a. vrije dansexpressie, Afrikaanse dans, de 5 ritmes van Gabrielle Roth, was dit uiteindelijk een dansvorm die me pakte en bleef boeien. Wat me vooral aansprak was de ruimte voor improvisatie, kunnen uitdrukken van het gevoel en vrouwelijkheid. Meerdere workshops en lessen volgden van verschillende binnen- en buitenlandse docenten, die allemaal tot inspiratie waren en nog steeds zijn. Naast lerares zal ik altijd leerling blijven, zolang ik mijn openheid en leergierigheid kan bewaren.

In de Verdiepingscursus heb ik van 2007 tot 2009 inspiratie opgedaan in de veelzijdige en boeiende lessen van Mariska Assink, Letty Vos, Laudie Vrancken (Ahlem) en Peter Verzijl (Farouq). De laatste jaren is de Cursus in Wonderen een leidraad in mijn leven om liefdevol, vergevingsgezind en met dankbaarheid in het leven te staan.
Interview in buikdansblad Raqs wa Risala